Algemene Informatie

Even buiten Ulvenhout ligt het buurtschap Geersbroek, in de volksmond ook wel ’t Gatbroek genoemd. De naam Geersbroek komt in 1451 voor het eerst voor als ’t Ghaersbroek, waarbij Broek staat voor moerassig terrein, dus broek waar gras (ghaers) groeit.

Toen de Buurtvereniging Geersbroek in 1989 * werd opgericht was de agrarische samenhang bepalend voor de omvang van het buurtschap. Centrale as was en nog steeds is de Geersbroekseweg met als vertakkingen de Anneville-laan, de Kraaijenbergsestraat tot aan de bebouwde kom van Ulvenhout, de Kerkdreef, de Huisdreef en de Valkenburgseweg. Ook beide woningen aan de Broekdreef en de landgoederen Anneville en Valkenberg met bijbehorende woningen vallen onder het buurtschap.

Het karakter van het gebied is in de loop van de jaren veranderd van een kleinschalig agrarisch gebied met beperkte particuliere bewoning in een gebied waar natuurwaarden steeds meer een stempel op het gebied leggen. de beide landgoederen met het park rondom Anneville en de bossen rondom Valkenberg worden nu door de aan de natuur terug gegeven weiden langs de Broekloop verbonden en hierdoor is het recreatieve karakter van het gebied versterkt.

Bestuurlijk valt het buurtschap na de gemeentelijke herindeling van 1997 voor wat de Kraaijenbergsestraat, de Huisdreef, Kerkdreef en het noordelijkste stukje van de Geersbroekseweg betreft onder Ulvenhout – gemeente Breda. Het Valkenberg valt onder Molenschot – gemeente Gilze en Rijen en de rest is nu als Ulvenhout AC deel van de gemeente Alphen-Chaam. Met name Valkenberg en het gedeelte binnen AC liggen ver van de centra van de eigen gemeentes en zijn feitelijk georiënteerd op Ulvenhout en Breda.

Het doel van de Buurtvereniging Geersbroek * is echter sinds de oprichting in 1989 onveranderd gebleven:

“Het elkaar met raad en daad bijstaan waar dat gewenst en nodig is en daarnaast de saamhorigheid en leefbaarheid van ons buurtschap in stand te houden door het organiseren van een groot aantal activiteiten.”

* Buurtvereniging Geersbroek is een informele vereniging waarbij deelname aan door bestuur of leden geïnitieerde activiteiten geheel op eigen risico plaatsvindt

360